Hvad må man ikke spise som gravid?
Er man gravid, bør man tænke over, hvad man indtager, da alt mad og drikke bliver delt med det ufødte barn. Derfor er det også vigtigt, at kosten kan dække både ens eget, samt fosterets behov. Kosten bør derudover også være sund og variende, da fosteret har brug for de gode næringsstoffer til sin udvikling. De fleste fødevarer er ikke skadelige for gravide, men der er visse, som kan indeholde stoffer eller mikroorganismer, som er skadelige for fosteret. Disse fødevarer bør man derfor ikke indtage under sin graviditet.
Når man er gravid, har man brug for ekstra mineraler og vitaminer, og derfor anbefales det også, at man tager visse vitamin- og mineraltilskud, da der ikke altid er nok i kosten.
Fødevarestyrelsens officielle kostråd til gravide
Hvad må du spise som gravid? Dét er spørgsmål, som kan fylde hos gravide. Fødevarestyrelsen har oprettet en liste med ti gode kostråd til, hvad er godt at spise, når man er gravid. Blandt andet skal man sørge for at spise varieret, spise frugt og grøntsager, spise fisk, spise mindre sukker, salt og mættet fedt, drikke vand, spise fuldkorn, spise magret kød og magre mejeriprodukter.
Det er også en god idé at være fysisk aktiv under sin graviditet. At bære et barn, samt føde er enormt fysisk krævende. Ved at være i god fysisk form kan ens krop nemmere modstå de komplikationer, der kan opstå. Samtidig vil en god fysisk form også hjælpe kroppen til at komme hurtigere tilbage i form.
En anbefaling er, at man skal være fysisk aktiv i 30 minutter om dagen. En god idé er at vælge øvelser og aktiviteter, som man godt lide, og som kan fungere sammen med graviditeten.
Hvad skal man som gravid undgå at indtage
Mange gravide kan godt stille sig selv spørgsmålet, “Hvad må man ikke spise når man er gravid?”. Der som sådan ikke noget en gravid ikke må spise, men nogle fødevarer kan skade fosteret, og dem bør man undgå eller begrænse. En gravid må ikke spise eller bør begrænse sit indtag af alkohol, rovfisk, rå fisk, levertran, lever, råt kød, bløde oste, koffein og lakrids.
Selvom Fødevarestyrelsen anbefaler, at man spiser mere fisk under sin graviditet, bør man stadig være opmærksom, da det ikke er alt fisk, der er lige godt at indtage. Eksempelvis bør man undgå rovfisk, fersk tun, haj eller gedde. Derudover bør man kun indtage én dåse tun om ugen, samt kun spise rå fisk, som gravad eller røget laks, hvis holdbarheden overholdes.
Kan og må man spise sushi, når man er gravid?
I Danmark må man gerne spise sushi, når man er gravid, da risikoen for Listeriasmitte er lille. Det er den, fordi det i Danmark er et lovkrav, at fisk der bruges til sushi skal være nedfrosset i minimun 24 timer. Vær dog stadig opmærksom på de typer af fisk, man bør undgå som gravid.
Tager du til udlandet, mens du er gravid, bør du være mere forsigtig med at spise sushi, da det ikke er sikkert, at det pågældende land har samme lovgivning som Danmark.
Skriv et svar